Utbrända hjältar

Den amerikanske dirigenten Kent Nagano, bosatt i Paris med sin fru pianisten Mari Kodama,  har firat stora framgångar på Operan i Lyon, samtidigt som han  också lett Deutsche Symphonie-Orchester i Berlin. Nu vänder han blad i sin tyska historia och blir Generalmusikdirektör för Bayerische Staatsoper i München. Som om det inte räckte kommer Nagano chefa för Orchestre symphonique de Montreal. Skivinspelningarna tillkommer.

Hur hinner karl'n med?  Och orkar? De två döttrarna är måhända fullt upptagna av sitt, och frun också.  Det är intressant med dessa djupt engagerade konstnärer som stundom verka ta sig vatten över huvudet.  Att de verka brinna för saken så att de kan blir utbrända. Men jämför man med Valerij Gergijev och alla hans äventyr så bleknar herr Naganos bedrifter betänkligt.



Vilket gör att jag kommer att tänka på filmen Såsom i himmelen där en utbränd dirigent åker hem till mahlerLjusåker för att vila upp. Så mycket vila blir det inte men konflikter och turnéer. Någon hjälp söker han inte. Gustav Mahler drabbades av utmattningsdepression 1910 och sökte upp Freud för att få hjälp. Detta för sent eftersom hjärtat då redan var slutkört.



Bakom den segerrika hjältefasaden kan ofta dölja sig en organiserad vila, terapi eller mer arbete. Kroppen orkar bara till en viss gräns. Även hos  Gergijev. Men lyckospark till Nagano ändå. Och: ta't lugnt.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback