Aeneas i Stuttgart men inte i Stockholm

O, hade man pengar och tid! Joseph Martin Kraus' och Johan Henric Kellgrens opera Aeneas i Karthago spelas under juli i Stuttgart, och det är ett uruppförande!  De tyska (och svenska) recensenterna är med ett undantag överlag positiva till iscensättningen, för att inte säga överväldigade. Och Kraus ges genomgående mycket högt betyg. Hans största och bästa verk är detta tydligen, vilket man endast har kunnat ana från konsertversionen på 70-talet i Stockholms Konserthus.

Lothar Zagrosek dirigerar och tar verket på fullt allvar, så att en tycker sig höra drag inte bara  av Gluck utan också Beethoven, Mahler (!) und Haydn.  Att regissören Peter Konwitschny varit utarbetad och lämnat över sitt regikocept till intendenten Klaus Zehelein med konstnärligt lag, tycks inte medfört ett mindre experimentellt tillvägagångssätt.

Har Kungliga Operan blivit erbjuden att samarbeta med Stuttgartoperan om ett uppförande även i Stockolm? Lennart Bromander i Aftonbladet har tydligen tagit reda på sakernas förhållande och tycker det är skandalartat. Då instämmer undertecknad, men tillägger att det vore intressant att veta vem eller vilka bromsklossarna äro. För detta är ett tecken på styvmoderlig behandling mot operaverk komponerade av svenskar eller i Sverige av invandrare. Och makalöst att verk efter verk måste uppföras i utlandet för att få komma under nådiga institutionsblicken igen.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Kolla in den här länken. Killen är 14 år. Nog måste man säga att han är duktig.
http://www.youtube.com/watch?v=gfriY1o07rU&search=mozart

2006-07-25 @ 18:28:22
Postat av: konstanze

Det var jag som skickade länken


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback