Fegheten hos kulturjournalister ger oss snävare utbud
Intressant fenomen detta, att när man inom kulturjournalistiken diskuterar genrer, som konst, litteratur och musik, så utelämnas i de allra flesta fall konstmusiken, dess tonsättare och utövare. En journalist kan i samma andetag nämna de stora författarna, de erkända porträttmålarna och de mest stiliserade fotograferna, men i nästa andetag enbart och uteslutande lika självklart föra fram artister inom från den musikaliska populärkulturen eller jazzen, som om dessa skulle vara parallella jämförelseobjekt.
Flera journalister verkar stoltsera med att inte gilla s k klassisk musik, jag har hört flera uttalanden om detta. Oroväckande. Och vad beror det på? Hur kan man ge sig hän i utforskningen av ett slags litterär kanon, och samtidigt vara till synes helt ovetande om konstmusikens utveckling under samma tid? Inte sällan stod konstnärer inom konst, musik och litteratur upp för varandras verk och umgicks i samma salonger eller konstnärskollektiv. Men programledare på SVT:s Kobra djupdyker med en med dårars envishet in i populärmusikens allra innersta väsen för att vaska fram guldkorn aldrig förr hörda. När märkte vi samma hängivenhet för utförskningen av t ex Modest Musorgskij och hans kamp för att få operan Boris Godunov framförd? Eller Claude Loyola Allgéns tragiska och trasiga livsöde med sitt unika konstnärskap? Precis som om de inte fanns. Att svensk konstmusik inte fått något eget program efter Musikspegelns nedläggning, utan hänvisas till K-Special, då och då i Veckans konsert, blandprogram som Musikministeriet eller Kulturnyheternas ofta korta summariska rapporter, är ett tecken i tiden. Detta sker samtidigt som populärmusiken är välförsedd med program som Musikbyrån, Nöjesnytt och Studio Pop.
Dagens Nyheters kulturbilaga hade en artikel som handlade om svensk kultur utomlands. Där listades Ingmar Bergman, Greta Garbo och Ingrid Bergman inom filmen, Erland Josephsson, Lars Norén, Birgit Cullberg och Mats Ek inom scenkonsten, Bruno Mathsson inom formgivning och arkitektur. När musik fördes på tal var det Eskobar, Anna Ternheim och Esbjörn Svenssons Trio som togs fram inom jazz, Christer Sjögren som dansbandsikon, Bodies Without Organs och E-Type som framgångar inom discokulturen och hårdrocken. Som ett kuriosum nämndes därefter DJ Mendez och Tito Beltrán som chilesvenskar med framgångar i Chile, utan att ens nämna att Beltran är en operasångare.
Det är inte så att konstmusik är något impopulärt bland folk i gemen. Musikfestivaler finns, av olika slag och genrer, men en inte så ringa del består faktiskt av framföranden av operor och orkester- och kammarmusik. Men detta framkommer inte i någon större riklighet media, varken i förhandsreportage eller recensioner, i den utsträckning som motsvarande populärmusikgenren.
Dit har vi alltså kommit. Är rapporten om Birgit Nilsson, operasångerska för den som inte visste, efter hennes den sista stora nyheten från operavärlden som når vår svenska media? Kommer Nina Stemmes stora scenkarriär att följas upp? Är den ”häftige” trombonisten Christian Lindbergs nya bana som dirigent värt ett eget program, eller en djupdykning i Kobra? Förmodligen inte.
Att 40 000 människor på Rathausplatz i Wien följde konserten med den svenske cellisten Andreas Brantelid, efter dennes vinst i Eurovisionens tävlig för unga musiker, gick nästan helt spårlöst svenska nyhetsrapporter förbi. Med tanke på att journalisterna numera skäms för att inte vara poppiga eller rockiga, ser det ut som om allmänheten går miste om en fullödig och heltäckande bild av vad kultur är. Oavsett vad som händer utanför ankdammen. Blir föraktet mot konstmusikyttringar handgripligt? Blir det skottpengar på mezzosopraner? Det putsas snart frenetiskt på alla redaktörers Brownings.
Andreas Brantelid spelade som en Gud....det är synd att detta missades av de svenska medierna...jag höll andan när han spelade..såg det på TV bara dock
Jag hade nöjet att se Andreas spela - och hur bra var han inte!? Helt otrolig - han spelade så befriat och "fräscht" att man häpnade. Såg ingen artikel om det sen efteråt...kanske svd hade nåt, verkar vara de enda med någorlunda konstmusikrecensioner i en dagstidning. Man får väl börja prenumerera på Opus men de betygsätter inte såvitt jag vet.
På tittarnas önskekonsert sades det nåt i stil med att klassisk musik var på uppåtgående hos ungdomen, men det märks inte så väl i media måste jag säga... Närmaste någorlunda hyfsade utbud till denna musik har jag i V-ås, vill jag se en opera måste jag ända bort till Sthlm.
Och ska svt sända opera blott när Mozart fyller halv/helsekel? Veckans Konsert med sina 60minuter i veckan ska dessutom dra över ett enormt spektra med musiktyper. Tur att P2 finns iaf.
Ha det gott!
mvh Marcus (Små Tankar kring musik)
Hej igen, apropå opera - Har en riktig kluring som du kanske klarar av? :)
http://www.youtube.com/watch?v=X4OEBUmVooA
Den ENDA jag än är helt säker på är Bizets Carmen..20 st är alla operanötterna i filmen alltså. Lycka till :) du får gärna förtälja om du finner svar på några av dem ;)
mvh marcus (Små Tankar kring musik)
ang. din kommentar;
Luren; åhå, tack för alla namn, en del var nya av dem för mig, ska ikväll lyssna på Horowitz inspelning från -43. Denne Judd du nämner ska jag försöka bekanta mig med, hoppas det finns några inspelningar möjliga att inköpa här i Sverige. Det är tragiskt med dessa unga lovande som går bort, så mkt kvar att tillföra musiken. Jag är blott i början av att upptäcka alla tolkningar som har gjorts genom åren, något att se fram emot!
ojoj...jag kände igen två Mozartoperor - Trollflöjten gånger två, och sen MÖJLIGEN Figaros bröllop...men inget Verdi så långt jag kunde se...Puccini eller??
intressant uppgift!
ErsLarik - vad sägs???