Ny opera av Sjostakovitj

Musikforskaren Olga  Digonskaja har i rotat i arkiv i Ryssland och funnit en opera av Dmitrij Sjostakovitj. Han arbetade med den 1932 och kallade den för "Orango",  men av olika orsaker färdigställdes det aldrig, därefter blev operan bortglömd. Nu har den brittiske tonsättaren Gerard McBurney orkestrerat den och ett framförande planeras inom de närmaste månaderna-året.

Grekiska minnesöar
Det var en varm sommar i Athén. Svalt framåt sena eftermiddagen. Barnen vågade sig ut för att leka. Restaurangerna fylldes på och jag kände att det var längesedan jag hade ätit. Vid en sluttning i Plaka åt jag en riktigt god moussaka med ett glas vit Demestika och tänkte på den föreställning jag hade sett dagen före, på Theatro Athinaion, Brechts pjäs Fru Carrars gevär med musik av Theodorakis och livemusiker, en utomhusteater mellan höga husväggar, mitt i Athen, med teaterns grannar sittandes på balkongerna med middag, vin och i vissa fall gäster.

Det var längesedan jag åt en moussaka, den kan man alltid laga igen, men musiken väcker allt till liv, alla dofter, färger, röster. Så viktig är musik. Därför reser jag till mina minnen varje dag, med min mp3-spelare.