Cyberrymden kallar dig till musiken

Läste i Berwaldhallens program om en satsning att gå på konsert på ett nytt sätt, sms:a intresset för en biljett. Exakt hur detta gått till förtäljer inte historien, och det finns ingen information på Berwaldhallens hemsida. Märkligt nog. Där borde mer kraft läggas, eftersom Internet är den nya samlingspunkten som lockar till vidare besök.

Men spännande är det. Alla möjliga knep är tillåtna när det gäller att locka förstagångsbesökare, En undersökning om förstabesökarna i konsertsalen med symfoniorkestersmusik eller kammarmusik saknas dock. Från akademiskt håll kunde man utröna hur en sådan publik bredding skulle gå till, genom djupintervjua ungdomar upp till  15, ickeakademiker, besökare av visfestivaler, jazzkonserter och rockklubbar. Samt erbjuda dem en gratis biljett till ett evenemang för att få reda på: vad är spännade med den klassiska musiken, vad känns inte bra, hur upplevs miljön, kläderna, konceptet etc.

Men också ta upp vilka väger som tas för att komma över biljetter. Tillgängligheten. Priset. Informationsplatser och presentationen. Rakt på sak: kan man ha ett tält där man erbjuder t ex punkare en biljett till en klassisk konsert när de bakom disken har högklackat och sidenscarf? Eller bjuder på ett förnämt tilltal?

Vilka ska komma till konserterna? En intressant fråga som institutionerna måste ställa sig innan det är försent.

Kommentarer
Postat av: Marcus

Ja, det borde vara så enkelt som möjligt att få ta del av musiken! De här konserterna ute på Djurgården varje sommar drar ju tydligen väldigt mkt folk, så gärna fler sådana utekonserter som når lätt ut till folket. Så lite av snobb och elitism som möjligt är bra tycker jag :)
Tog med en vän och hans familj på en konsert med Ashkenazy strax innan jul, och de tyckte mkt om det. Men fortfarande är det mkt av det "fina" som ligger över allt. Det dras nog inte så många unga till. Konserter "ute i fält" skulle jag tycka om iaf som sagt :)
Ha det gott!

2008-03-20 @ 14:50:56
Postat av: anna

själv har jag gått med i arbetskören, sjunger gamla Beatles låtar. Herregud vad roligt.Trodde aldrig att jag skulle hamna i en sådan klunga....

2008-03-21 @ 16:55:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback