Kraus levde liten stund - på teve

Var det någon som såg programmet om Joseph Martin Kraus? Jubilaren som jag tjatar så mycket om på denna trista blogg. Nu kastade SVT lite strålkastarljus på denne swenske Mozart, man kan kalla det för lagrat vin i nya läglar. Men det var inte så mycket nytt i detta program, som ju var en repris.

Det var fint ändå. Ditte Feuk knåpade ihop en "konsertfilm" med satser och arior ur Kraus' verkförteckning, dammade av några peruker, dammade på lite puder, vädrade ansikten och 1700-talskläder i några vintriga utomhusscener, lade till scener a la "Kraus på Musikmuseum" och klippte ihop alltsammans.  Det hade kunnat bli hur som helst. Men blev riktigt fint.  Trots töntvarning på amatörskådespelarna, så lyste deras blickar upp av en god personinstruktion, särskilt Kraus själv. 


Men visst är det marigt att göra en meningsfull helhet utfrån gamla brev och musikuppvisning –  ofta verkar man ha svårt att bestämma sig på vilket ben man vill stå.
Så får vi får  vara tacksamma, för denna  film blir väl enda köttbenet som SVT slänger till oss Kraus’ jubelår 2006. Filmen är ändå värd att se. Om inte annat så för musiken och miljöerna.


 Repris: SVT2 Fredag 9 juni 2006 kl. 16.25Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback